سایت انتشارات روشنگران: کتاب «تغییرات اجتماعی در ایران از نگاه مورخان پارسینویس-بلعمی تا جوینی-» نوشته مریم کمالی توسط انتشارات روشنگران و مطالعات زنان منتشر شد.
این پژوهش بنا دارد با تکیه بر بازخوانی متون تاریخی به زبان پارسی با استفاده از نظریههای علم جامعهشناسی و پژوهش تاریخی، به دیدگاهی تازه برای بررسی تغییرات اجتماعی در ایران اسلامی عصر میانه در دوره خلافت عباسی (656-132) (750-1258 م) دست یابد.
نویسنده با بیان این مطلب که تغییرات اجتماعی آنگونه که در این کتاب دنبال میشود مفهومی متفاوت از تاریخ اجتماعی دارد، میگوید: «تغییرات اجتماعی، امروزه به عنوان یکی از موضوعات مهم علوم انسانی از جمله تاریخ و جامعهشناسی مطرح شده است، ولی هرگز مفهوم تازهای نیست. محققان این علوم بویژه جامعهشناسان در دهههای گذشته تعاریف مختلفی از تغییرات اجتماعی ارائه دادهاند ولی هرگز نمیتوان از این تعاریف به عنوان قالبی دقیق برای ارزیابی تغییرات اجتماعی در جوامع مختلف بهره گرفت. تغییرات اجتماعی در هر سرزمین، برآمده از خصایل و ویژگیهای اجتماعی آن سرزمین است، از این رو در بررسی تغییرات اجتماعی ایران، تنها میتوان با بهکار گرفتن ابزار جامعهشناسی و علم تاریخ و بررسی روند حوادث در طول زمان، به تعریفی قابلقبول از تغییرات اجتماعی ایران دست یافت.»
مریم کمالی در بخشی از مقدمه کتاب چنین نوشته است: «تاریخ اجتماعی به بررسی کنش و ساختار کنشگران اجتماعی میپردازد تا آنجا که با زندگی روزمره مردم سر و کار داشته باشد و از اینرو از پرداختن به دیالکتیک کنشگران و ساختارها در راستای اراده معطوف به قدرت فاصله میگیرد. در بررسی تغییرات اجتماعی آنگونه که در این کتاب دنبال میشود کنشهای برآمده از ساختارهای اجتماعی اعم از خلافت، پادشاهی، دیوانسالاری، امارت و حتی مردم عادی در تعامل با مفهوم قدرت اهمیت پیدا میکند. اراده معطوف به قدرت کنشگران و تعامل ایشان با ساختارهای اجتماعی منجر به ایجاد تغییرات وسیع و ماندگار در تاریخ میانه ایران شده است.
با توجه به مفهوم تغییرات اجتماعی از نگاه مورخان پارسینویس، در این کتاب آن دسته از تغییرات اجتماعی مورد بررسی قرار میگیرد که در طول تاریخ چون حلقههای به هم پیوسته در پیوند با یکدیگر حرکت کردهاند تا جریان استقلالخواهی ایرانیان از ساختار اموی و سپس عباسی را به سرانجام برساند.
تلاش این اثر، جستجوی دلایل و بنیانهای تغییرات اجتماعی به عنوان یکی از مفاهیم اصلی و مشترک در علم تاریخ و جامعهشناسی، در ایران دوره میانه (132-656) (750-1258 م) و یافتن حلقههای پیوند این تغییرات در بستر زمان است. این پژوهش مدعی است که کلید گنجهای سر به مهر گذشته را میتوان با چراغ علم جدید جستجو کرد، چه بسا آن کلید گمشده در گذشته، خود چراغی پرفروغتر باشد.»
کتاب «تغییرات اجتماعی در ایران از نگاه مورخان پارسینویس-بلعمی تا جوینی-» در چهار بخش با عناوین «شکلگیری حاکمیت ایرانی در بستر خلافت عباسی»، «ساختار حکومتهای ایرانی: از وابستگی تا استقلال»، «حضور کنشگران ترک در ساختار قدرت» و «خوارزمشاهیان و مغولان حلقهای دیگر از تغییرات اجتماعی در ایران» تالیف شده و با قیمت 35000 تومان توسط انتشارات روشنگران و مطالعات زنان وارد بازار کتاب شده است.
درح خبر : 1394-09-10
بازدید : 7761