خبرگزاری دانشجویان ایران- شهلا لاهیجی: در انتقاد به سیاستهای چندسالهی اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزهی نشر گفت: «تمام مسئله و مشکلات حوزهی نشر به سیاستهای اتخاذشده برمیگردد و موضوع هم این است که تا وقتی آنها نخواهند درک کنند که ادبیات چیست و نخواهند با جهان پیوندی داشته باشند، همین رکود را خواهیم داشت.
وی در ادامه گفت: «فکر میکنم بحرانی که درحال حاضر داریم، ناشی از وضعیت اقتصادی است، چون مردم کتاب نمیخرند. نشانه آن هم اینکه در مملکت 75 میلیونی تیراژ کتابها در بهترین حالت 2500 نسخه است و این شرمآور است.»
لاهیجی با اشاره به اینکه در چند روز گذشته طی نامهای و با هماهنگی اتحادیه ناشران خواستهاند تا با مسئولان ارشاد دیدار داشته باشند و در آنجا مشکلات ناشران را مطرح کنند، بیان کرد: «ما تازه متوجه شدهایم که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که در سال 1389 تصویب شده، در این چندساله به طور ناقص اجرا میشده است و تنها دو ماده آن که تنها دستورات وزارت ارشاد را پیروی میکند، به اجرا درآمده است، اما دهها ماده دیگر که مربوط به حقوق ناشر از جمله تشکیل هیأت ناظر، تشکیل هیأت نظارت بر فرهنگ عمومی، قانون پاسخ دادن به ناشر پس از یک ماه از ارسال کتاب به وزارت ارشاد و... است، به اجرا درنیامده است.»
مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان با بیان اینکه طبق اصل 24 قانون اساسی وظیفه ایجابی وزارت ارشاد ایجاد امکان رشد نشر در کشور است، اظهار کرد: «در این مدت مسئولان وزارت ارشاد قانون را زیر پا گذاشتند. به طور مثال اصلا به حوزهی فرهنگ عمومی که در مصوبهی شورای عالی انقلاب فرهنگی در حکم قانون به اجرای آن تأکید شده است، توجه نشده و یا کتابی که مصوب شده بود طی یک ماه جواب انتشار یا عدم انتشار آن داده شود، دو سال در وزارت ارشاد مانده، بدون اینکه از سوی وزارت ارشاد موارد اصلاحی یا موانع را به ناشر اعلام کنند. این در حالی است که در همین قانون مصوب آمده است که وزارت ارشاد باید روی کاغذ، موارد اصلاحی را به ناشر بدهد تا ناشر اگر خواست به دادگاه شکایت کند، بتواند، اما هیچگاه چنین نشد. بنابراین در طول این مدت حقوق زیادی از ناشران ضایع شد که حالا باید پرسید جواب حقوق ضایعشدهی ناشران را چه کسی باید بدهد؟»
این ناشر با انتقاد از لغو مجوز از کتابهای مجوزدار که در طول چند سال گذشته از سوی وزارت ارشاد صورت گرفته است، اظهار کرد: «باید پرسید که در طول چند سال گذشته وزارت ارشاد بنا بر کدام قانون، کتابی را که مجوز نشر داشته است، لغو مجوز کرده؛ چون این کار در اختیار وزارت ارشاد نیست. موضوع حقوق ضایعشدهی ناشران از دیگر مواردی است که مسئولان باید به آن پاسخ دهند، زیرا بسیاری از ناشران در این مدت خسارات زیادی دیدند.»
وی سپس با اشاره به جلوگیری از حضور کتابهای دارای مجوز نشر در نمایشگاه کتاب تهران و انتقاد از این موضوع ادامه داد: «باید پرسید به چه قانونی اجازهی حضور کتاب را که خود مجوز آن را صادر کردهاند، در نمایشگاه کتاب نمیدادند؛ چون کتابی که با همه نوع سانسور به آن لطمه خورده است، پس از گرفتن مجوز انتشار، طبق قانون اجازه دارد در هر تیراژی منتشر شود. حالا باید پرسید آیا نمایشگاه نهادی جدا از وزارت ارشاد است که اجازهی حضور کتابی را که خود مجوز آن را دادهاند، نمیدهند؟!» لاهیجی با اشاره به اینکه پنج سال به همین دلیل در نمایشگاه کتاب حضور پیدا نکرده و به خاطر همین موضوع، ضررهای 50 میلیونی داده است، عنوان کرد: «در طول چند سال گذشته به 30 عنوان از کتابهای انتشارات ما اجازه انتشار ندادند، آن هم کتابهایی که اکثرا تحقیقی بودهاند. علت مجوز ندادن را هم به ما نمیگفتند تا ما نتوانیم به جایی شکایت کنیم.»
لاهیجی با بیان اینکه بسیاری از ناشران مشکلات زیادی در حوزهی نشر دارند، اما جنم مبارزه را برای تغییر وضعیت ندارند و حاضر نیستند یک سال نمایشگاه نروند تا تغییری در وضعیتشان رخ دهد، اظهار داشت: «در حال حاضر حرف ما به مسئولان این است که سیاست را در این زمینه روشن کنید. مسائل مربوط به کتاب اسرار استراتژیک نیست که آنها را قایم کرد، بلکه مسئله فرهنگ مردم است و در این زمینه بهتر است شما هر سیاستی دارید، به ما اعلام کنید. در طول چند سال گذشته حدود 140 ناشر کار نشر را رها کردند. کتابفروشیهای زیادی بسته شدند و خرید مردم به شدت پایین آمد؛ برای آنکه کسی به کتابها اعتماد نداشت.»
لاهیجی در ادامهی انتقادهایش در حوزهی مدیریت فرهنگی از مدیریت خانهی هنرمندان و فرهنگسرای اندیشه برای جواب ندادن به او برای برگزاری مراسم رونمایی از کتابهایی که منتشر کرده است، انتقاد کرد و گفت: «متأسفانه علیرغم اینکه در رأس امور شورای شهر تهران یک آدم بسیار فرهنگی به نام احمد مسجدجامعی قرار گرفته است، اما زمانی که من برای برگزاری نشست نقد و بررسی و رونمایی چهار عنوان کتاب تازه منتشرشدهام از مدیریتهای این مراکز خواستم تا زمانی دوساعته را به ما اختصاص دهند، پس از چند روز معطلی، جواب روشنی به ما داده نشد. برای برپایی نشست رونمایی کتاب به جناب آقای سرسنگی نامه نوشتم و جزییات مراسم را توضیح دادم و حتا گفتم موضوع ما بیشتر پیوند سینما با ادبیات است، اما متأسفانه پس از آنکه 15 روز من را معطل کردند و جواب نامهام را ندادند، گفتند، کتابها را برای بررسی به آنجا ببرم که چون تاریخی که من برای مراسم اعلام کرده بودم، گذشته بود، از خیر برپایی مراسم گذشتم. این مراکز متعلق به ملت است. کاش آقایان میفهمیدند که این مراکز ملک خصوصی نیست.»
بازدید : 4737