سهیلا قربانی: چندی پیش انجمن شاعران ایران با انتشار فراخوانی با عنوان «هزار نامه» از هواداران محمد رضا شفیعی کدکنی خواست تا با نوشتن نامههایی که از سوی دبیرخانه این فراخوان برای وی ارسال خواهد شد، از ایشان بخواهند در نشستهای مختلف با موضوع شعر و شاعری حضور به هم برساند. همین مسئله بهانه ای شد تا با سعید سلطانی؛ مقام اول جشنواره ی شعر نیمایی «ققنوس» پیرامون این رویداد و تازه ترین آثار وی گفتگوی کوتاهی داشته باشیم.
** برداشت شما نسبت به این رویداد چیست؟
چنین اقدامی هم پیامد مثبت در پی دارد و هم منفی. قطعا دکتر کدکنی سنجیده و فکرشده این روش را انتخاب کرده نه براساس معذورات و محدودیت ها. به همین خاطر باید به عقیده و شیوه ای که در پیش گرفته اند احترام گذاشت. در تنگنا قراردادن ایشان کار شایسته ای نیست. ضمن اینکه شخصا گمان نمی کنم دکتر کدکنی نگاه خوشبینانه ای به این اقدام داشته باشند.
** البته نباید فراموش کرد که ایشان در جایگاه یک هنرمند با کتاب ها، اشعار و مقاله هایی که ارائه می دهند با مخاطبانشان ارتباط دارند....
درسته. و اینگونه هم نیست که عنوان می شود ایشان در هیچ محفل ادبی و عمومی حضور ندارند؛ بلکه بنا به صلاحدید در برخی مجالس شعروادب حضور به هم می رسانند. درمجموع به نظرم طرح «هزارنامه» نوعی تبلیغات است! با این حال امیدوارم این طرح، تریبت اثر داده شود تا بیش از گذشته شاهد حضور ایشان در محافل ادبی باشیم.
** از برنامه های برگزاری دومین جشنواره شعر نیمایی «ققنوس» اطلاعی دارید؟
متاسفانه هنوز هیچ برنامه ای از سوی انجمن شاعران اعلام نشده و قطعا اگر قصد بر ادامه ی فعالیت جشنواره ی ققنوس باشد، باتوجه به فاصله ی کوتاهی که تا زمان برگزاری جشنواه باقی مانده، می بایست تا امروز برنامه های جشنواره اعلام می شد.
** یعنی احتمال می رود که جشنواره فعالیتش را متوقف کرده باشد؟
با این سکوت خبری ، هر احتمالی ممکنست واقعیت داشته باشد!
** بعد از اصلاحیه هایی که وزارت ارشاد برای اخرین مجموعه شعرتان (نام تورا تمام درختان می دانند) درنظر گرفت، چه تصمیمی برای انتشار آن گرفتید؟
اصلاحیه ها در کار اِعمال شده اما تصمیم دارم تعدادی از اشعار را تغییر بدهم و بخش تازه ای به کتاب اضافه کنم که این مسئله مستلزم زمان کافی برای انجام است.
** گویا به تازگی نگارش کتابی درخصوص اشعار هوشنگ ابتهاج (ه.ا.سایه) را به پایان رسانده اید..!
بله. به دلیل شناختی که نسبت به سایه و شعر او داشتم تصمیم به نوشتن کتابی با این مضمون کردم. سایه به خوبی حوزه ی کاربرد زبان را می شناسد و غالبا در اشعارش به موضوعات سیاسی و اجتماعی پرداخته. ضمن اینکه نسل امروز هم ارتباط خوبی با اشعارش برقرار می کنند.
** کتاب دیگری در دست نگارش دارید؟
مشغول تکمیل کتابی با موضوع «استعاره» هستم که آن را دو بخش مجزا از دیدگاه زبان شناسی و ادبی به تفکیک بررسی کرده ام. بخش اول «استعاره» با نگاه امروزی و مدرن و بخش دوم «استعاره» از منظر علم بیان کلاسیک. ضمن اینکه کتاب دیگری هم تحت عنوان «مجموعه داستان های تاریخ بیهقی» نوشته ام که در مرحله ی مقدمه نگاری است و به زودی آن را به ناشر توصیه خواهم کرد.
** با توجه به اینکه داستان های کتاب تاریخ بیهقی ارزش و برجستگی خاصی از حیث نثر و داستان پردازی در ادبیات دارند، چه هدفی را از تدوین اثر دنبال می کنید؟
ما در زمانه ای زندگی می کنیم که مطالعه ی کتاب های بزرگ و سخت که از فضای عمومی امروزی زبان فارسی فاصله دارند، دشوار است. این کتاب را با توضیحات معنایی دستور تاریخی و واژگانی برای مخاطبان علاقمند به فراگیری ادبیات فارسی تنظیم کردم.