نمایشگاه کتاب فرانکفورت بزرگترین رویداد فرهنگی جهان است که در آن نه تنها جدیدترین اثار ناشران از 5 قاره به نمایش گذاشته می شود بلکه همه ساله بیش از دو تا سه هزار رویداد فرهنگی از بحث های سیاسی گرفته تا نقد ادبی، معرفی اثار، نمایش فیلم، نمایش فیلم های مستند، آخرین اخبار تئاتر و... در آن به معرض عموم گذاشته می شود. انتشارات روشنگران و مطالعات زنان نیز امسال برای دهمین سال متوالی در این نمایشگاه حضور خواهد داشت.
شهلا لاهیجی؛ مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان همچون ده سال گذشته بصورت مهمان افتخاری در نمایشگاه کتاب «فرانکفورت» حضور می یابد.
مدیر انتشارات روشنگران علت دعوت هر ساله و یا حضور خود را بصورت پیوسته در نمایشگاه فراکفورت اینگونه عنوان کرد: «شاید علت را باید از مدیران و مسئولان نمایشگاه فرانکفورت سوال کرد اما تا جایی که من اطلاع دارم به این د لیل که من علاوه بر «جایزه زنان» در نشر که یک جایزه ی بین المللی است در سال 2006 ناشر برگزیده ی جهان نیز بوده ام، این مسئله امتیازی محسوب می شود که نمایشگاه کتاب فرانکفورت برای من بعنوان یک زن ناشر قائل شده است.»
وی در ادامه با بیان این مطلب که امسال روشنگران با آمار بالایی از کتاب های غیرمجاز در این نمایشگاه حضور خواهد داشت، افزود: «روشنگران با بیش از سی عنوان کتاب مجاز و در همین حدود کتاب غیرمجاز در نمایشگاه شرکت خواهد داشت. البته اینها تنها کتاب های تالیفی و نوشته شده به وسیله ی نویسندگان ایرانی است چراکه به دلیل عدم حضور ایران در حقوق کپی رایت ما نمی توانیم کتاب های ترجمه را در نمایشگاه عرضه کنیم چون این به منزله ی سرقت فرهنگی است. و ما نه تنها کتاب ها را بدون اجازه ی نویسنده و ناشر منتشر می کنیم بلکه در انها دست می بریم و بخش هایی را حذف می کنیم ، ندرتا چیزهایی به ان می افزاییم و خلاصه حرام را حلال می کنیم که متاسفانه از نظر حقوق کپی رایت به هیچ وجه قابل پذیرش نیست و بدنه ی نشر جهانی هنوز ما را در خود نپذیرفته است. شاید یکی از دلایلی که ادبیات ایران و اثار نویسندگان ایرانی نتوانسته انطور که باید در جهان شناخته شود همین مسئله باشد که دولت به هر بهانه ای هنوز امادگی حضور در کپی رایت جهانی را ندارد.»
ایشان در ادامه عنوان کرد: «من هر سال با تازه ترین آثارم در این نمایشگاه حضور می یابم و گاه اثاری از زنان نویسنده ی دیگر ایرانی را نیز به بازدیدکنندگان نمایشگاه معرفی می کنم. متاسفانه امسال لیست کتاب های ممنوع بیش از کتاب های مجاز است. و من اگر بخواهم آنها را در نمایشگاه به نمایش بگذارم باید تاکید کنم که این کتاب ها غیرقابل دسترس است که البته تعدادشان هم کم نیست به همین دلیل مانده ام که چه بکنم آیا این کتاب های فاقد مجوز در ایران را به ناشران خارجی عرضه کنم یا انکه دلخوش کنم و به امید تغییر در سیاست های فرهنگی کشور همچون همه ی این سالها به انتظار بنشینم که انشاالله فرجی حاصل شود.»
البته باید مدنظر داشت که نمایشگاه کتاب فرانکفورت بزگترین رویداد فرهنگی جهان است که در آن نه تنها جدیدترین اثار ناشران از 5 قاره به نمایش گذاشته می شود بلکه همه ساله بیش از دو تا سه هزار رویداد فرهنگی از بحث های سیاسی گرفته تا نقد ادبی، معرفی اثار، نمایش فیلم، نمایش فیلم های مستند، آخرین اخبار تئاتر و... در آن به معرض عموم گذاشته می شود اما باید این مسئله را هم درنظر داشت که برخلاف نمایشگاه تهران که تنها برای فروش کتاب است ، در نمایشگاه فرانکفورت فروش کتاب اکیدا ممنوع است.
شهلا لاهیجی امیدوار است مانند هر سال ایرانیان و ناشران بسیاری از کشورهای دیگر از غرفه ای که نمایشگاه در اختیار او گذاشته دیدن کنند.
لاهیجی در ارتباط با نحوه برگزاری این نمایشگاه می گوید: «سه روز اول نمایشگاه مخصوص اهالی فرهنگ نظیر نویسندگان ناشران ویراستاران مترجمان و خلاصه تمامی کسانی است که به نوعی در حوزه ی فرهنگ مکتوب و جدیدا مجازی فعالیت دارند . نمایشگاه تنها در دو روز آخر که مصادف با تعطیلات اخر هفته است به روی عموم باز می شود. اما انچه که این بزرگترین رویداد فرهنگی را اهمیت ویژه می بخشد، احترام تکریم و رفاهی است که برای همه ی بازدیدکنندگان و شرکت کنندگان در نمایشگاه حاصل امده و هرسال نیز بر دامنه ی این رفاه و کرامت افزوده می شود.
از ایران نیز هرساله دولت ایران، غرفه ی بزرگی در نمایشگاه فرانکفورت دارد و امید ما اینست که این حضور مداوم کمی هم تجربه اندوزی حاصل آوردو ما بیاموزیم که دست کم نوشیدن آب برای شرکت کنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه عذاب علیم نباشد! »
نمایشگاه امسال از 20 تا 24 مهرماه (12 تا 16 اکتبر 2011) در کشور آلمان برگزار می شود.
گزارش مفصل تر از چگونگی برگزاری پنجاه و نهمین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت پس از بازگشت شهلا لاهیجی در سایت روشنگران ارائه خواهد شد.