سایت روشنگران و مطالعات زنان: به روال سالهای گذشته صفحهای را با عنوان «پیشنهاد نوروزی» اختصاص دادهایم به مولفان و مترجمان تا هر کدام برای ایام نوروزِ شما مخاطبان و دوستداران ِآثار نشر روشنگران به انتخاب اثری را برگزینند تا بعنوان پیشنهادی برای مطالعهی نوروزی شما باشد.
پیشنهاد نوروزی صدرالدین طاهری: کتاب «شناخت هویت زن ایرانی»
نشر کتاب «شناخت هویت زن ایرانی» به همت استادان گرامی بانو «شهلا لاهیجی» و بانو «مهرانگیز کار» در سال 1377 خورشیدی، گامی بزرگ در راه بازشناسی جایگاه زنان این دیار در گذر زمانه بود.
باستانشناسی در باب مکان و ارج زنان، راستگوتر است از تاریخ، و چه جای شگفتی که تاریخ را بیشتر مردان نوشتهاند. اثر، باستانی اما خاموش است و از هیچ نژاد یا مذهب یا جنسیتی جانبداری نمیکند. لابلای بسیاری از برگهای تاریخ، زنان پوشیدهروی و حُسنفروش و پردهنشین و مکراندیش تصویر شدهاند تا عطش قدرتخواهی مردانه فرو بنشیند. موجودی که جز زیباییاش متاعی در کف ندارد، و آن نیز وامدار قضاوت مردان است.
اشیاء باستانی اما سخنی دیگرگونه در دل دارند. بهگواه این آثار، زن در ابتدای پا گرفتن جوامع بشری آغازگر معماری، سفالگری و بافندگی است که انسان را جایگاهی فراتر از جانوران میبخشد. در فرهنگهای درخشانی چون تپه سراب، شهداد، شهرسوخته و شوش باستان، صنعت و تجارت را بانوان بنیان نهاده و رونق میبخشند. و امروز هم در میان قبایل بدوی، عشایر و روستانشینان، مرد هنوز تنها شکارگر است و گاه تمام حجم تولید این جوامع (از کشاورزی و دامپروری تا چادربافی و سفالگری) را زنان برعهده دارند.
باورهای کهنه را باید کنار نهاد. جهان اکنون نیمی از وزن کار را بر دوش زنان نهاده، و ناچار است همسانی نیروها، استعدادها و حقوق آنان را با مردان بپذیرد.
امید که کتابهای «نشر روشنگران و مطالعات زنان» را بانوان بیشتری در ایران بخوانند و به بیهودگی هر پنداری که آنان را به سبب ساختار اندیشه و اندامشان جنس دوم میخواند پی ببرند. و مردان بیشتری بخوانند و بر بنیان هر گفتاری که آنان را توانمندتر و سازندهتر میانگارد شک کنند.
درح خبر : 1393-12-19
بازدید : 8050