سایت انتشارات روشنگران: اخیرا علی شجاعی صایین؛ رییس دفتر کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد در مصاحبه ای که با روزنامه شرق انجام داده، مشخصا به یکی از درخواست های مجوز برای کتاب بیضایی که پیش از این ممنوع اعلام شده بود، اشاره کرده است. در این مصاحبه علی شجاعی صایین ممنوع شدن کتاب «جانا و بلادور» را رد کرده است. این خبر هم ما را متعجب کرد و هم خوشحال! اما باعث شد تا ما همه ی دانش های قبلی مان درباره ی ممنوعیت این اثر را نادیده بگیریم و به مجوز این کار امید داشته باشیم. در زیر بخشی از گفتگوی علی شجاعی صایین با روزنامه شرق را می خوانید.
روزنامه شرق: دفتر کتاب و کتابخواني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يا همان اداره کتاب سابق يکي از مهم ترين بخش هاي زيرمجموعه معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است؛ اداره اي که براساس ماموريت هاي خود نه تنها وظيفه نظارت بر چاپ و نشر آثار مکتوب را برعهده دارد که بايد در بحث کتابخواني و گسترش فرهنگ کتابخواني نيز تلاش کند؛ وظايفي که زير موضوعي به نام نظارت و ارزشيابي يا همان مميزي پنهان مانده و به نظر نمي رسد خيلي از سوي مديريت دولتي موردتوجه قرار گيرد. اين نکته اي است که علي شجاعي صايين رييس دفتر کتاب و کتابخواني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز به آن اشاره کرده و اگرچه قبول دارد بيشتر اتفاقاتي که در حاشيه مميزي رخ مي دهد بحث هاي حاشيه اي است، اما: «در شرايط موجود بايد به آن بپردازيم و اگر نتوانيم روشنگري هاي لازم را درباره کتاب هايي که مجوز داديم يا نداديم بکنيم، شايد بقيه کارهايمان را نتوانيم انجام دهيم و ناچاريم بخش زيادي از وقتمان را در حوزه مميزي بگذاريم و به بقيه کارهايمان هم گوشه چشمي داشته باشيم تا از اين بحران ها بگذريم. او که هفت ماه پر از خبر را در معاونت فرهنگي و دفتر خود در طبقه دوم ساختمان اين معاونت در بهارستان سپري مي کند، پيش از اين در مقام مديرعامل خانه کتاب در دولت هاي قبلي فعاليت کرده است.
** يکی از قول هايي که دکترصالحي به اهالي فرهنگ دادند و بعد از آن اجرايش را به شما سپردند، اين بود که دوموضوع از مميزي حذف شود؛ يکي مميزي سليقه اي و ديگري مميزي به صورت غيرحرفه اي و تخصصي انجام نشود. در مورد مميزي سليقه اي، قانون وجود دارد. اما در مورد دوم که تخصصي است، هنوز اتفاقي نيفتاده است. شاهد غيرمجاز شناخته شدن کتاب هايي که به دليل اينکه مميز اصلاحوزه و ذات دروني اثر را نمي شناخته و با آن آشنايي نداشته، مجاز به چاپ ندانسته است، بوديم.
در هر دوبخش قدم هايي را برداشته ايم. به خصوص در بخش مميزي سليقه اي به دليل وجود هيات نظارت مواردي که نانوشته وجود داشته را روي کاغذ مي آوريم تا جنبه قانوني بگيرد. منتها حالاکارهاي زيادي وجود دارد. در مورد دوم هم در خدمت تعداد بيشتري از همکاران هستيم و هم سطح تخصص همکارانمان به نسبت سال هاي گذشته افزايش کيفي و کمي خوبي پيدا کرده است. اما نبايد به شرايط موجودمان رضايت دهيم. ما اين امکان را فراهم کرده ايم که اگر اشتباهي در بررسي از سوي ما رخ مي دهد، دريافت کننده اعتراض ناشران در کميته هاي مجزايي باشيم. اين امکان مهمي است. نمي توانيم بگوييم همه کارهايمان بدون اشکال است. حوزه فرهنگ و هنر حوزه خلاقه و سيال است و در چارچوب درآوردن آنها کار سختي است. از يک شعر ممکن است هرکسي يک برداشت داشته باشد. ممکن است اين کارها از سمت ما درست يا نادرست از سمت ناشر مورد اعتراض قرار گيرد. مهم تر از آن اين است که گفت وگو باشد. من خودم شخصا در خدمت صاحبان اثر هستم و همديگر را تصحيح مي کنيم.
**اما اين اشتباهات باعث مي شود تا بعضي از کتاب ها به بازار چاپ نرسند.
ممکن است.
** اين خوب نيست، مثلاکتاب «جانا بلادور» آقاي بيضايي که يکي از نمايشنامه هاي سال هاي اخير ايشان است، به خاطر همين مميزي غيرتخصصي از چرخه انتشار دور ماند.
ما هنوز رسما به ناشر اعلام نکرده ايم که کتاب قابل چاپ نيست. من هم مثل شما اين خبر را خواندم. کتاب بررسي شده و در بعضي قسمت ها ابهام هايي وجود داشت و خواهش کردم يکي، دوتا از دوستان هم کتاب را بررسي کنند. در صورت دريافت نظرات آن دوستان با ناشر محترم کار را جمع بندي خواهيم کرد. کتاب آقاي بيضايي هنوز غيرمجاز نشده است. ممکن است در برخي موارد وقفه اي بيفتد، اما بهتر از اين است که نظر نادرستي بدهيم چه اينکه کار به اشتباه غيرمجاز شود و ما اشتباه کرده باشيم. برعکسش هم رخ مي دهد که کاري را به خاطر سرعت کار به اشتباه قابل چاپ اعلام کنيم. مهم اين است از تعداد کارهايي که به هردليلي به مشکل برمي خورند، کم شده است. به آمار هم مراجعه کنيد تا آخر شهريور در هفت ماهي که من در اين دفتر هستم، 36هزارو795 کتاب را ثبت کرده ايم آن هم در تهران، يعني 15تا تا 37هزارکتاب. حدود 35هزارو150 کتاب چاپ اول بوده و برايشان مجوز صادر شده است. اگر يک درصد هم اشتباه داشته باشيم، 350 کتاب مي شود، به نظرم کتاب هايي که بحثشان به رسانه ها کشيده مي شود کمتر هم است. به لحاظ مديريتي آمار خوبي است. اما براي ما يک کتاب هم يک کتاب است. بايد تلاش کنيم اين اشتباهات کمتر شود.
درح خبر : 1393-07-27
بازدید : 7494